Zes verdachten in witwaszaak Troja familie Grynsztein veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen

WILLEMSTAD – Vrijdag 27 september heeft het gerecht in eerste aanleg uitspraak gedaan in de zaak Troja. De familie Grynsztein wordt er in deze zaak van verdacht Curacao via hun lingeriewinkel Monterrey en later ook andere zaken honderden miljoenen dollars te hebben witgewassen door middel van swiping van Venezolaanse dollars.
 
Het gerecht acht bewezen dat zes verdachten zich gedurende een periode van vierenhalf jaar hebben schuldig gemaakt aan het swipen van Venezolaanse credit cards in ruil voor Amerikaanse dollars.
 
De verdachten hebben daarbij gebruik gemaakt van valse facturen en valse pinbonnen. Hiermee werd gedaan alsof er kleding was verkocht, terwijl er in werkelijkheid was geswipet. Ook hebben zij de Landsverordening toezicht geldtransactiekantoren overtreden. De verdachten hebben het geld dat zij hiermee verdienden witgewassen door het uit te geven. Hun verdiensten varieerden van ongeveer vijftigduizend tot vijf miljoen dollar.
 
Het gerecht heeft de verdachten voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd, variërend van 3 tot 24 maanden, afhankelijk van het witgewassen bedrag. Ook zijn verschillende geldbedragen en een woning verbeurd verklaard.
 
De straffen zijn voorwaardelijk, omdat het swipen in Curaçao een algemeen aanvaard verschijnsel was, dat in alle openheid gebeurde, terwijl de autoriteiten passief bleven. Daardoor kon – zij het ten onrechte – de indruk ontstaan dat het met de strafbaarheid van het swipen wel meeviel en kon het, ook vanwege de voordelen die het voor het eiland opleverde, ongeremd
groeien. 
 
 
Aan de verdachten worden bedragen ontnomen variërend van honderdduizend tot vierenhalf miljoen gulden. Dit waren de opbrengsten van het swipen, na aftrek van de kosten. Bij niet betaling wordt dit vervangen door hechtenis van drie maanden tot drie jaar, afhankelijk van het bedrag.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.