Douanebeambte staat na 11 jaar terecht

WILLEMSTAD — De voormalige douanebeambte H.K. stond deze week terecht voor een drugstransport op 14 juni 2001, na een verblijf van elf jaar in de Dominicaanse hoofdstad Sto. Domingo na een vlucht.

De medeverdachten in deze zaak werden tot 24 maanden veroordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat K. een organiserende rol had en had vijf jaar celstraf geëist.
 
De zaak kwam aan het rollen toen B., een oud-collega en medeverdachte in deze zaak, op 14 juni 2001 werd opgepakt met dertien drugspakketten in zijn tas.
Het ging hier om een transport van twaalf kilogram cocaïne en twee kilogram heroïne met St. Maarten als bestemming. B. had eerder verklaard dat K. samen met ene Gregory en een Surinaamse man koeriers zocht, die de drugs naar St. Maarten wilden vervoeren, en hij besloot het te doen.
K. liet de drugspakketten voor hem in de vertrekhal achter en zorgde ook dat hij zonder problemen door de scan kon.
Zo kon B. een paar keer met behulp van K. en een andere oud-collega en medeverdachte S. zonder problemen – en voor duizenden guldens die hij van Gregory kreeg – de drugs vervoeren.
Naar Sto. Domingo
De verdachte S. werd ook opgepakt, maar K. vluchtte naar de Dominicaanse Republiek. Althans dat is wat het OM zegt.
Volgens K. is hij naar de Dominicaanse Republiek gegaan om zijn vrouw te helpen met verschillende bedrijven die ze daar had.
 
K. besloot om op 27 juli terug te keren naar Curaçao en is begonnen met werken, maar werd later aangehouden.
De advocaat van K. vond de eis van het OM buitenproportioneel. Hij wees onder andere op de zaak van de KTK-medewerkers, waarbij het OM vijf jaar celstraf eiste voor de invoer van 150 kilogram cocaïne. 
Verder is hij van mening dat K. vrijgesproken moet worden, omdat het OM haar bewijzen alleen op één verklaring – die van medeverdachte B. – baseert.
Bovendien heeft B. het altijd over Gregory en kreeg hij ook het geld van Gregory, aldus de advocaat. Daar komt nog bij dat het OM stukken aan het dossier heeft toegevoegd, die niets te maken hebben met deze zaak. De advocaat wil dat K. wordt vrijgesproken.
 
Het vonnis is op 13 september.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.