Eerste 240 miljoen florin voor Arunaabs ziekenhuis

ORANJESTAD — De handtekeningen zijn gezet voor de eerste 240 miljoen florin bestemd voor de renovatie van het Horacio Oduber Hospital (HOH). Stichting Onroerend Goed Aruba (Soga) en de Arubaanse Investment Bank (AIB) ondertekenden gisteren de contracten.

 
Minister-president Mike Eman (AVP), Infrastructuur-minister Benny Sevinger (AVP), leden van Soga en het bestuur van HOH waren bij de ondertekening, gisteren in het gebouw van AIB. Sevinger was er namens de minister van Volksgezondheid, Richard Visser (AVP), die momenteel in het buitenland zit. Hij zei namens Visser dat Aruba al drie jaar bezig is met dit masterplan voor het ziekenhuis en dat er nog een lange weg te gaan is. “Maar de bevolking van Aruba neemt toe, het toerisme neemt toe en alleen daarom al is een nieuw ziekenhuis noodzakelijk.” Eman voegde toe dat er ‘grondige analyses’ zijn gedaan over waar Aruba nu staat en waar het land naar toe moet. “Niet alleen de economie en het toerisme moeten toenemen, maar we willen ook scholen, wijken en gezondheidszorg verbeteren.”
 
Vertrouwen in economie
Het geld wordt mede mogelijk gemaakt door twaalf lokale en buitenlandse banken en andere financiële instellingen. Volgens Eman laat dit zien dat bedrijven vertrouwen hebben in de economie van het land. Voor de premier is het ‘essentieel’ om te investeren in projecten die de bevolking ten goede komen. De renovatie en nieuwbouw behelst volgens de regering meer dan alleen een groter en moderner ziekenhuis. Het omvat ook betere medische zorg dan dat het ziekenhuis nu biedt. Alle medewerkers van het ziekenhuis hebben volgens de regering de mogelijkheid gehad om hun wensen voor een ziekenhuis te uiten en zullen er tijdens het hele proces bij worden betrokken.
 
Inrichting
Financieel directeur De Kool van het ziekenhuis vertelde dat ze nog bezig zijn om de details van de inrichting uit te werken. Dat gebeurt in nauw overleg met de aannemer. “We denken dat we de kosten voor de inrichting in de komende vijf jaren uit eigen fondsen kunnen betalen. We houden met alle investeringen die we doen al rekening met deze toekomstige bouwplannen. Alle investeringen moeten passen in het nieuwe gebouw.”
 
Tender
De 240 miljoen florin is bestemd voor de eerste fase van het renovatieproject, waarbij onder andere een bouwer wordt gezocht voor een zes verdiepingen tellende toren. De bouw daarvan gaat twee jaar duren, aldus John Hodge van Soga. Hij sprak de intentie uit om de eerste steen voor de toren in juli of augustus te kunnen leggen. “We hebben nog geen bouwer voor de toren op het oog. We hebben vijf bedrijven geselecteerd en drie daarvan hebben we gevraagd om mee te doen met het tenderproces, waarin ze hun prijsopgave bekend kunnen maken.”
 
(Amigoe)
 
Aruban Investment Bank (AIB) werd bijgestaan door Focco Lunsingh-Scheurleer,Kimberley de l'Isle en Natasha Joubert, advocaten bij VanEps Kunneman VanDoorne.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.