Aruba schikt met Valero over milieuschade

ORANJESTAD — De onderhandelingen tussen de regering van Aruba en oliemaatschappij Valero over de overname van de raffinaderij in San Nicolas gaan over het vrijwaren van Valero van de plicht tot ontmanteling, maar ook over vergoeding of reparatie van de milieuschade aan de raffinaderij over de periode tussen 1989 en 2012.
 
Hiervoor zal volgens onderhandelaar Richard Arends niet worden gewacht op een onderzoek naar wat de schade op dit moment daadwerkelijk is, maar zal er op een bedrag of op reparaties worden geschikt.
 
Dat meldt Caribisch Netwerk. Volgens Arends, hoofdonderhandelaar namens de Arubaanse regering, is aanstaande donderdag de streefdatum om de onderhandelingen met Valero over de overname van de raffinaderij af te ronden, zodat de wetgeving en het akkoord naar de Staten kunnen. Naast onderhandelingen over onder meer de overname van personeel, inventaris, software, stukken grond en verzekeringen staat ook mogelijke compensatie of reparatie van milieuschade op de agenda.
 
Bij het overnemen van de raffinaderij door Aruba is de afspraak met Valero vooral dat zij geen verantwoordelijkheid meer zullen dragen voor een eventuele ontmanteling van de raffinaderij, aldus Arends. Die taak wordt overgeheveld naar Citgo, die onlangs met Aruba een akkoord heeft getekend voor het leasen van de raffinaderij voor een periode van 15 jaar, met de optie tot 10 jaar verlenging. Toen oliemaatschappij Coastal in 1989 de raffinaderij kocht - Aruba was op dat moment kort eigenaar - werd afgesproken met de voormalige eigenaar Exxon, dat zij niet verantwoordelijk zou worden gesteld voor schade aan het milieu dat door de raffinaderij werd veroorzaakt tussen 1924 en 1989. In 1983 werd een economische studie gedaan van de milieuschade. Volgens Arends is dat sindsdien niet meer gebeurd. Met Citgo is afgesproken dat zij een nieuw onderzoek zullen laten uitvoeren. “Dat zal zo'n twee jaar in beslag nemen”, aldus Arends. Toch hebben Aruba en Valero besloten om niet daarop te wachten en om met een schikking te komen in de vorm van een bedrag of reparaties. Die schikking zal worden gebaseerd op huidige milieucondities, verbeteringen aan de raffinaderij die door Valero zelf zijn aangebracht en het feit dat zij niet zullen ontmantelen. “De meeste schade vond toch al plaats voor 1989. Bovendien heeft Valero tijdens haar periode veel verbeteringen aangebracht”, zegt Arends. “Feitelijk schuiven wij dit ook door naar Citgo. Zij moeten het over 25 jaar, al dan niet ontmanteld, teruggeven in een acceptabele staat zoals is aangegeven in het contract.” De regeringsadviseur zegt nog geen bedrag te kunnen noemen, maar gaat uit van tientallen miljoenen.
 
Nadat de raffinaderij aan het Land Aruba wordt overgedragen, blijven flinke lappen grond, die voorheen altijd van de operator waren geweest, in bezit van het Land. Over de schoonmaak van die stukken land, worden wel afspraken gemaakt. Een deel, tussen de raffinaderij en de tankopslag, wordt vrijgemaakt. Arends: “We willen dat gebied richten op schone industrie.” Zo zou Repsol geïnteresseerd zijn in het bouwen van installaties in verband met de gasexploratie ten noorden van Aruba. In andere vrijkomende gebieden is het de bedoeling dat onder meer een zonnepark en de algeninstallatie waarmee C02 van de raffinaderij zal moeten worden opgevangen worden aangelegd.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.