Dijksma grijpt in bij luchtvaart Curacao

WILLEMSTAD - Het toezicht op de Curaçaose luchtvaartsector voldoet niet aan de internationale normen, zo schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Ze heeft daarom besloten in te grijpen.
 
Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat het de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA) ontbeert “aan een correcte wettelijke borging. Daarnaast voldoen onderdelen van de Curaçaose wetgeving niet aantoonbaar aan de internationaal gestelde normen. De CCAA beschikt over onvoldoende deskundig personeel, onvoldoende structuur en er is geen goede aansturing”, aldus Dijksma.
 
De staatssecretaris verwijst naar de problemen met het noodlijdende InselAir. “De ILT concludeert ook dat er onvoldoende onafhankelijkheid van de CCAA is ten opzichte van Insel Air International. Insel Air International blijkt aan essentiële onderdelen van de luchtvaartwetgeving niet te voldoen, waardoor er sprake is van een te hoog veiligheidsrisico. Het toezichtsysteem van de CCAA heeft dit niet kunnen voorkomen.”
 
Ambtenaren mogen sinds begin deze maand niet meer met InselAir International vliegen en KLM zegde eerder de codeshare-overeenkomst op omdat er zorgen zijn over de veiligheid bij de maatschappij. Het verbod voor ambtenaren blijft voorlopig van kracht, zo laat de staatssecretaris weten, maar ze neemt maatregelen om de CCAA te helpen de boel weer op orde te krijgen:
 
“De Curaçaose minister Camelia-Römer heeft namens Curaçao ingestemd met assistentie van ILT en de overdracht van de daarbij behorende bevoegdheden om toezicht te houden op Insel Air International BV [..] Daarnaast gaat meer intensief worden samengewerkt met de ILT en het beleidsdepartement van IenM om de luchtvaartautoriteiten van Curaçao te versterken, de wettelijke basis te verzekeren en om effectief toezicht te kunnen gaan houden”, aldus Dijksma.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.