ING Bank verdachte in Nederlands strafonderzoek

ING Bank NV is verdachte in een Nederlands strafrechtelijk onderzoek. Dat richt zich op vermoede betrokkenheid van ING INGA€13,69-4,93% bij internationale corruptie, witwassen, het schenden van de regels voor cliëntonderzoek en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties.
 
Dit antwoordt een woordvoerder van het in fraudebestrijding gespecialiseerde functioneel parket van het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) op vragen van Het Financieele Dagblad. Naar nu blijkt is de Fiod in verband hiermee vorig jaar bij ING binnengevallen.
 
Aanleiding voor de vragen van het FD is het vorige week verschenen jaarverslag over 2016 van ING Groep. Daarin meldt de bank in een tot op heden publicitair onopgemerkt gebleven passage dat ING onderwerp is van Nederlands strafrechtelijk onderzoek.
 
De passage uit het jaarverslag van ING Groep
 
Vimpelcom
Het OM wil niet zeggen wat de aanleiding is voor het onderzoek naar ING en of individuele ING-functionarissen ook verdachte zijn in het Nederlands strafonderzoek. Wel wil het OM kwijt dat onderwerp van het onderzoek onder meer de rol van ING is bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. ING zou onder meer de wet tegen witwassen en de financiering van terrorisme (Wwft) hebben overtreden.
 
Het Nederlandse OM en de Amerikaanse justitie sloten februari vorig jaar een recordschikking van $ 795 mln met het van oorsprong Russische VimpelCom over deze corruptieverdenkingen. De helft van dat geld ging naar Nederland.
 
Functioneel parket
De opsporingsdienst Fiod verricht het strafonderzoek naar ING onder leiding van het functioneel parket en het landelijk parket. Dat laatste parket is gespecialiseerd in onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het strafonderzoek is in volle gang. In het belang van het onderzoek wil het OM geen nadere details geven.
 
De Fiod-inval bij ING vond maart 2016 plaats. Daarna heeft het OM nog aanvullende documentatie opgeëist bij ING en verkregen van ING.
 
Hoofdofficier
Bij de bekendmaking van de schikking met VimpelCom kondigde hoofdofficier van justitie Marianne Bloos van het functioneel parket begin vorig jaar in deze krant aan dat justitie de rol van de banken in de affaire tegen het licht gaat houden.
 
Volgens het ING-jaarverslag hebben Amerikaanse autoriteiten ook informatieverzoeken aan ING gericht over onderwerpen die 'gerelateerd zijn' aan het Nederlandse strafrechtelijk onderzoek. Ook hierover wil het Nederlandse OM niets kwijt.
 
'Significant'
In het ING-jaarverslag staat dat de gevolgen van de Nederlandse en Amerikaanse onderzoeken 'significant' kunnen zijn. ING Groep en ING Bank werken volgens het jaarverslag mee met de onderzoeken door de autoriteiten. Volgens ING is het voor het bedrijf op dit moment ondoenlijk om zich uit te laten over de reikwijdte van de lopende onderzoeken, of over het tijdspad voor de onderzoeken.
De bank stelt evenmin een inschatting te kunnen geven over de mogelijke boetes of straffen die het gevolg kunnen zijn van de onderzoeken, of over de exacte omvang van eventuele boetes of straffen. Een woordvoerder van ING laat dinsdagmiddag weten dat de bank geen nadere toelichting geeft op de passage in het jaarverslag.
 
Zuidas
VimpelCom maakte eerder dit jaar bekend een beursnotering aan het Damrak na te streven. Het bedrijf is al aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq genoteerd. VimpelCom bedient 200 miljoen klanten en heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Het is niet in Nederland actief op de markt en is hier vooral bekend vanwege de omkoopaffaire.
Het OM in Nederland verweet VimpelCom ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte rondom en na toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt. Ook het Amerikaanse ministerie van justitie en toezichthouder SEC onderzochten VimpelCom.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.