Grote trustkantoren verwelkomen strengere wet

NEDERLAND - De grootste trustkantoren van Nederland zijn tevreden met het voornemen van Financiën om de nieuwe wet voor de sector aan te scherpen.
 
Ook belangenclub Holland Quaestor is het ‘geheel eens’ met het nieuwste verbod voor kantoren om belastingadvies en trustdiensten aan dezelfde klanten aan te bieden, blijkt uit een rondgang van het FD.
 
Demissionair minister van Financiën Dijsselbloem stuurde dinsdag een brief over de trustsector aan de Tweede Kamer. Daarin wordt behalve een verbod op belastingadvies ook een verbod om compliance (naleven van regels) uit te besteden aangekondigd. Toezichthouder De Nederlandsche Bank mag bovendien sneller de vergunning van een trustkantoor intrekken als het de wet overtreedt. De maatregelen zullen een plek krijgen in de Wet toezicht trustkantoren, die in 2018 ingaat. De jongste aanscherping sluit aan bij het regeerakkoord, waarin striktere regels werden aangekondigd.
 
De kantoren hopen dat de wet tot meer openheid zal leiden in de sector en het negatieve imago van trustkantoren zal oppoetsen. Nederland krijgt de laatste jaren veel kritiek omdat multinationals miljarden euro’s via Nederlandse brievenbusmaatschappijen laten stromen, met als voornaamste doel belasting te ontwijken. Trustkantoren beheren die maatschappijen.
 
 
Beeld: Volkskrant
 
TRUSTSECTOR IS ‘POORTWACHTER’
‘Intertrust ondersteunt elk van de drie suggesties van harte’, meldt het enige beursgenoteerde trustkantoor van Nederland in een reactie. Ceo David de Buck is het eens met Dijsselbloem over de functie van de trustsector: die zou wat hem betreft moeten fungeren als ‘poortwachter’ van de financiële sector. ‘Een verbod om compliance uit te besteden is dan ook een voorbeeld van een uitstekende maatregel. Ons standpunt is dat je die ‘functie absoluut niet mag uitbesteden.’
 
Ook TMF is voorstander van strengere regelgeving, zei directeur Huib de Kanter van TMF Nederland onlangs tegen het FD. Het kantoor, dat zijn hoofdkantoor naar Londen wil verplaatsen, voldoet al aan de eis om klanten geen belastingadvies te geven. Volgens brancheclub Holland Quaestor vindt de scheiding tussen trust- en belastingdiensten al plaats bij haar 32 leden.
 
MOEITE MET ZELFREGULERING
Aanleiding voor de extra maatregelen is de parlementaire ondervraging van vertegenwoordigers uit de trustsector.
 
Daaruit bleek dat de sector moeite heeft om aan de wet te voldoen. Ook de door partijen aangekondigde zelfregulering heeft volgens Dijsselbloem weinig effect gehad omdat de ‘eigen regels’ van de sector niet uitstegen boven wat al wettelijk verplicht was.
 
Dijsselbloem onderzoekt nog andere maatregelen, zoals de verplichting om een toezichthoudend orgaan te hebben. De vraag is of dat voor kleine kantoren proportioneel is.
 
Bron: Financieel Dagblad

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.