Oliebedrijf PdVSA verder in de problemen op de Aruba, Bonaire en Curacao

CARACAS - De financiële problemen van het Venezolaanse oliebedrijf Petróleos de Venezuela (PdVSA) zijn zo groot dat de modernisering van de raffinaderij op Aruba door dochterbedrijf Citgo is vertraagd.
 
Ook is het opslagbedrijf voor stookolie van PdVSA op Bonaire onder verscherpt toezicht komen te staan en is de toekomst van de raffinaderij op Curaçao ongewis.
 
Dat betekent slecht nieuws voor de eilanden, onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, waar PdVSA duizenden mensen aan het werk houdt.
 
Citgo gaat op Aruba driehonderd lokale en buitenlandse arbeiders van het ruim $600 mln kostende renovatieproject halen. 'We hebben geen blokkade, maar een heel grote hobbel in de weg als gevolg van Amerikaanse sancties tegen Venezuela en we werken er hard aan om die te verlichten', aldus James Christman, hoofd raffinage bij Citgo tegenover persbureau Bloomberg. Niet alleen de sancties spelen PdVSA parten, het oliebedrijf ondervindt ook de gevolgen van een Venezolaanse economie die door wanbestuur nauwelijks functioneert.
 
Corruptie
De modernisering van de raffinaderij op Aruba is belangrijk voor het eiland omdat het een grote bijdrage aan de economische groei en werkgelegenheid moet leveren. Vooralsnog wordt het project echter geplaagd door tegenvallers. Niet alleen werd de directeur van Citgo Aruba in november gearresteerd op verdenking van corruptie, de heropening van de vervuilde raffinaderij was eerder ook al vertraagd.
 
De periodieke lease- en belastingverplichtingen worden gewoon doorbetaald aan Aruba, aldus Christman. Al eerder was duidelijk dat er nauwelijks activiteit plaatsvond op het terrein. De Kamerleden Ronald van Raak van de SP en André Bosman van de VVD bezochten tijdens een recent werkbezoek in januari op eigen initiatief het terrein, maar constateerden beiden dat er niets gebeurde.
 
'We hebben gevraagd om een rondleiding of presentatie, maar dat bleek onmogelijk te zijn', aldus Bosman. 'Dus zijn we zelf maar gaan kijken. Voor zover we konden zien, gebeurt er niets op het terrein. We zagen niets en er beweegt niets. Ik ben niet heel hoopvol dat de raffinaderij er ooit komt.'
 
Last onder dwangsom
De problemen van PdVSA in de Cariben beperken zich niet tot Aruba. Op het nabijgelegen Bonaire is het opslagbedrijf voor stookolie van PdVSA vorige week onder verscherpt toezicht komen te staan van de Inspectie Leefomgeving en Transport en Rijkswaterstaat om er zeker van te zijn dat het belangrijkste achterstallig onderhoud aan de terminal met spoed wordt aangepakt. Het verscherpt toezicht ziet erop toe dat dit op een juiste en veilige wijze gebeurt.
 
Daarnaast heeft het opslagbedrijf ingestemd met een exploitatiestop van de terminal voor het noodzakelijke groot onderhoud. Bovendien worden aan het bedrijf meerdere lasten onder dwangsom opgelegd. 'Hiermee blijft de druk hoog op de voortgang van de meest urgente en noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Wanneer de situatie daarom vraagt, kan de last onder bestuursdwang opnieuw worden aangekondigd of in geval van acuut gevaar direct worden toegepast', stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport in een persbericht.
 
Curaçao
Ook op Curaçao heeft PdVSA een groot probleem, omdat het eiland op zoek is naar een nieuwe exploitant van de Isla-raffinaderij. Het sterk verouderde en zwaar vervuilende raffinaderijcomplex wordt nu nog gehuurd door PdVSA, maar het contract eindigt eind volgend jaar. Vanwege de wankele financiële positie van PdVSA wil Curaçao vanaf 2020 met een andere partij in zee. Het onderhoud is problematisch. Afgelopen week nog was er brand in de affakkelinstallatie.
 
Onderhandelingen met een Chinese partij liepen eerder op niets uit, omdat de Chinezen financieel niet sterk genoeg zouden zijn en het bedrijf zich volgens de regering van Curaçao beter had voorgedaan dan het in werkelijkheid is. Het is nog niet bekend met welke partij het eiland nu in zee gaat.
 
Bron: Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.