Venezuela beschuldigt grote oliehandelaren van corruptie

CARACAS - De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA beschuldigt oliehandelsbedrijven Trafigura, Vitol en Glencore van betaling van miljoenen dollars aan steekpenningen.
 
In ruil voor het geld zouden de oliehandelaren vertrouwelijke informatie hebben gekregen over toekomstige oliedeals van PdVSA. Het Venezolaanse concern claimt een schade van meer dan $5 mrd aan gemiste omzet.
 
Dit blijkt uit de aanklacht die PdVSA eerder deze maand heeft ingediend bij de rechtbank van Miami. In totaal worden enkele tientallen bedrijven en personen beschuldigd, waaronder Trafigura Beheer bv in Nederland en Blue Bank International op Curaçao.
 
Computerserver gekloond
Het zou gaan om een enorme samenzwering, waarbij bedrijven als Trafigura en Vitol via speciaal opgezette bv's steekpenningen hebben doorgesluisd naar omgekochte PdVSA-werknemers, onder wie een IT-beheerder op het hoofdkantoor van PdVSA in Caracas die als codenaam 'The Nerd' kreeg. Die zou in ruil daarvoor onder meer het computersysteem van het Venezolaanse oliebedrijf virtueel hebben gekloond en zo directe toegang hebben verschaft tot vertrouwelijke informatie, zoals toekomstige aanbestedingen en oliecontracten van PdVSA.
 
Bedrijven als Vitol en Trafigura zouden zo tegen betaling een voorsprong hebben weten te behalen op andere partijen. Ze zouden olie hebben kunnen inkopen tegen prijzen die onder de marktprijzen lagen. Ook zouden ze aanbestedingen zo hebben gemanipuleerd dat ze zelf werden bevoordeeld.
 
De bedrijven willen desgevraagd niet reageren.
 
Harvey Weinstein
Deze constructie zou al in 2004 zijn opgezet, toen twee Venezolanen in Miami het bedrijf Helsinge oprichtten om als doorgeefluik te fungeren voor met steekpenningen verkregen vertrouwelijke informatie. Tot op de dag van vandaag zou deze constructie bestaan, zo beweert PdVSA.
 
De gekloonde computerserver zou acht jaar niet opgemerkt zijn, 'maar de samenzwering begon al lang voor die tijd', zegt David Boies, de Amerikaanse advocaat die namens PdVSA de aanklacht heeft verstuurd tegen financieel persbureau Bloomberg. 'En ze deden het op de ouderwetse manier: via steekpenningen.'
 
Boies is een gelouterde, maar ook omstreden jurist. Hij vertegenwoordigde onder andere Al Gore in de rechtszaak over de hertelling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2000. Recent trad hij op als raadsman van de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein. Daarbij raakte hij in opspraak, omdat hij een detective-bureau zou hebben ingehuurd die zou moeten voorkomen dat de New York Times, voor wie zijn kantoor ook optrad, een belastend verhaal over Weinstein zou publiceren.
 
Twee arrestaties in Genève
De rechter die in Miami de zaak rond PdVSA behandelt, wees een verzoek van de oliemaatschappij af om bezittingen van een aantal van de beschuldigde partijen te bevriezen en documenten in beslag te nemen. Wel beval de rechter de aangeklaagden om geen bewijsstukken te vernietigen.
 
In verband met deze zaak is de openbaar aanklager in het Zwitserse Genève de afgelopen week een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een aantal topmanagers van Helsinge. Twee van de bestuurders zouden zijn gearresteerd, zo meldt persbureau AP.
 
Corruptie is binnen PdVSA een groot probleem. Afgelopen november werden door Venezuela nog een zestal bestuurders van Citgo Petroleum, de Amerikaanse dochter van PdVSA gearresteerd op verdenking van corruptie. Onder hen was ook José Pereira, president van Citgo Petroleum en tevens directeur van Citgo Aruba Holding, waar de nog te openen raffinaderij op Aruba onder valt.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.