Google sluisde miljarden door via Nederland

Google sluisde in acht jaar tijd € 128 miljard via een Nederlands dochterbedrijf naar belastingparadijs Bermuda. Dat leverde de Nederlandse Belastingdienst tussen 2012 en 2019 ruim € 25 miljoen op.
Dat meldt de NOS.
 
Google stopte in 2020 met de constructie, blijkt uit het laatst gepubliceerde jaarverslag van het Nederlandse dochterbedrijf. Door de soepele wetgeving en het uitgebreide verdragennetwerk van Nederland hoefde Google geen belasting te betalen over de royalties die Nederland in en uit gingen. Bermuda heft geen belasting.
 
In totaal stroomde er tussen 2012 en 2019 ruim 128 miljard euro aan royalties door de Nederlandse tak van Google. Als dat geld direct naar de Verenigde Staten was gegaan dan had het bedrijf daar maximaal 38 miljard euro belasting moeten betalen, heeft de NOS berekend op basis van de belastingtarieven die daar destijds golden. Voor de periode van 2012 tot en met 2017 was dat 35 procent. Vanaf 2018 is het tarief 21 procent. Google zegt in een reactie dat de berekening is gebaseerd op een ‘fictief scenario.’
 
Sinds dit jaar heft Nederland belasting op inkomende royalties die naar belastingparadijzen doorgesluisd worden.
 
Bron: NOS

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.