Kauwdrug qat strafbaar in Opiumwet

AMSTERDAM - Sinds 5 januari is de kauwdrug qat strafbaar gesteld in de Opiumwet. Qathandelaren en gebruikers komen in het nauw, doordat de verboden handelswaar steeds vaker wordt onderschept.


 
Op Schiphol is een zending van 650 kilo van de kauwdrug door de douane ontdekt. Volgens de marechaussee lopen qathandelaren ook bij grenscontroles steeds vaker in controlefuiken. De laatste weken zijn diverse zendingen onderschept bij Schiphol, Hoek van Holland en Europoort.
 
De douane en marechaussee hebben afspraken gemaakt met luchtvrachtmaatschappijen om grote partijen qat tegen te houden. „Als wij vermoeden dat er een groot qattransport aan zit te komen, dan kijken we of we dat kunnen blokkeren door de transporteur vooraf te informeren. Lukt het niet de zending tegen te houden, dan staan we klaar om het te onderscheppen”, aldus marechausseewoordvoerder Robert van Kapel.
 
Het drugssmokkelteam CargoHarc op Schiphol, waarin douane en marechaussee samenwerken, noemt qat ook voor hen een nieuw smokkelfenomeen: „Meestal worden we met cocaïne, een enkele keer met heroïne of xtc geconfronteerd. Qat is echt nieuw voor ons.”
 
De recherche vermoedt dat grote organisaties de afgelopen weken nog snel grote partijen hebben verscheept naar Nederland, in anticipatie op het Nederlandse verbod. „We vermoeden dat handelaren nog snel qat via Nederland wilden doorvoeren.”
 
Nederland volgt met de strafbaarstelling andere Europese landen, die de drug al eerder op een verboden lijst hadden geplaatst. Alleen in Engeland is het nog niet verboden. Van Kapel: „In onze briefings aan het personeel staat nu dat onze mensen rekening moeten houden met mogelijke qattransporten. We hadden de primeur 7 januari op Hoek van Holland met de eerste qatvangst. Bij grensbewakingcontroles zijn sindsdien al vijf mensen aangehouden met qat. Nu hebben we deze grote zending op Schiphol.”
 
Een bosje van de takjes kost circa 6 euro. Zo’n 60 procent van de 31.000 Somaliërs in Nederland gebruikt qat. De nadelen aan het opwekkende middel komen na gebruik: concentratieverlies, depressieve gevoelens, irritaties, anorexia en slaapproblemen. Veelvuldig kauwen van qat zorgt volgens gedragsdeskundigen voor psychische afhankelijkheid. Qat veroorzaakt stemmingswisselingen, hartkloppingen, paniekaanvallen, slaapgebrek en gebrek aan eetlust.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.