Kritiek Aboutaleb op kapotte drugsscanners Curaçao

WILLEMSTAD - Kapotte drugsscanners op Curaçao vormen een gevaar voor Nederland, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Zowel op het vliegveld als in de haven zijn de meeste scanners al jaren kapot, aldus de burgemeester, en dit maakt van Curaçao een open deur voor de export van drugs naar Nederland.
Dit  meldt de Volkskrant.
 
Aboutaleb was voor een vijfdaags bezoek in Willemstad en is inmiddels vertrokken naar Colombia. Bij terugkeer in Nederland wil hij met politici in Den Haag om tafel om het probleem aan te kaarten. Op Curaçao sprak hij al met onder meer minister Quincy Girigorie van Justitie. Volgens Girigorie werkt de bodyscanner op het vliegveld die op bolletjes ingeslikte drugs moet controleren wel. Deze werd in 2003 in gebruik genomen. Over de haven kan hij geen uitspraken doen, meldt de NOS.
 
De Rotterdamse burgemeester benadrukte de band tussen Curaçao en zijn stad, waar 22.000 Curaçaoënaars wonen. De stad en het eiland werken samen op het gebied van veiligheid, economie en onderwijs, maar Aboutaleb wil dat opsporingsdiensten ook nauwer met elkaar in contact komen te staan. Op die manier kan ‘een kleine hardnekkige groep’ bij het heen en weer reizen in de gaten worden gehouden. ‘Ik wil - bij wijze van spreken - dat als het paspoort van een van hen hier op Curaçao door de scanner gaat, er op Schiphol een lampje gaat branden en omgekeerd.’
 
Luchtvaartmaatschappij KLM helpt sinds 2016 de overheid om drugssmokkel vanuit Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela terug te dringen. Personen die door de Koninklijke Marechaussee op een ‘zwarte lijst’ zijn gezet, worden door de maatschappij geweigerd als zij in een vliegtuig van of naar Nederland willen stappen. De mensen op deze lijst zijn eerder op Schiphol aangehouden met cocaïne in hun bezit. Hun naam blijft drie jaar op de lijst staan.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.