Feestweek UoC voor boekenliefhebbers en onderzoekers

WILLEMSTAD - De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) viert in de week van 9 tot en met 13 maart het 65-jarig jubileum van de wetenschappelijke bibliotheek op Curaçao. Met diverse activiteiten wordt in de bibliotheek van de UoC stilgestaan bij het belang van wetenschappelijk onderzoek en de rol van de bibliotheek hierin.
 
Uiteraard heeft ook het plezier van lezen en de liefde voor boeken een plek in het programma, dat voor iedereen toegankelijk is.
 
Op 9 maart 2015 is het 65 jaar geleden dat de Stichting Wetenschappelijke Bibliotheek op Curaçao werd opgericht. Deze bibliotheek startte op Pietermaai, verhuisde later naar de Drukkerijstraat en ging in 1979 op in de bibliotheek van de nieuwe Universiteit van de Nederlandse Antillen. De collectie werd in al die jaren zeer goed gebruikt, verzorgd en aangevuld. Mede daarom heeft Curaçao tot op heden een wetenschappelijke bibliotheekcollectie van circa 90,000 banden, wat voor een kleine gemeenschap ongekend rijk en groot is. In de afgelopen jaren is daar een enorme hoeveelheid digitaal materiaal bijgekomen, zoals grote collecties wetenschappelijke e-journals. De bibliotheek verzorgt tegenwoordig niet meer alleen een collectie, maar ook workshops voor het efficiënt zoeken van online-bronnen.
 
Tijdens de gehele week is er op de begane grond een boekenmarkt, waar u voor een lage prijs prachtige boeken kunt aanschaffen. Elke dag wordt er ook een uniek ‘kijkje achter de schermen’ (ca 30 minuten) aangeboden, waarbij u zelf de bijzondere collectie in het boekendepot kunt bewonderen. 
 
Op dinsdagmiddag 10 maart vindt tussen 15.00 en 17.00 uur een ‘Tèrtulia’ plaats: in gesprek met Hilda de Windt-Ayoubi, vertaler van Khalil Gibrans beroemde boek The Prophet in het Papiaments. De auteur treedt in gesprek met de aanwezigen over het proces van vertalen én het resultaat. 
 
Interessant voor taalliefhebbers en voor (aspirant) auteurs. Op 
donderdagmiddag 12 maart vindt tussen 15.00 en 17.00 uur een 
panelgesprek plaats “Promoveren kun je leren?” Hierin kan het publiek in 
gesprek gaan met mensen die vergevorderd zijn met promotieonderzoek of onlangs gepromoveerd. Hoe pak je dat aan naast een baan, wat zijn de opties, wat zijn sleutels voor succes, hoe gebruik ik de bibliotheek? Het gesprek wordt geleid door dr. Goretti Narain. Tot slot wordt op 
vrijdagmiddag 13 maart tussen 14.00 en 16.00 uur een workshop 
Onderzoekstools aangeboden, met handige tips en trucs voor gebruik van internet bij onderzoek. 
 
Tijdens de gehele week kunnen mensen hun geleende bibliotheekboeken – hoe oud ook - boetevrij terugbrengen. De bibliotheek is blij met alles dat terugkomt in de collectie. Registratie voor de activiteiten is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Voor meer informatie en inschrijving, kijk op www.uoc.cw.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.