Verwachtingsmanagement

vrijdag 20 juni 2014 door Kristel van den Elzen
 
De Caribische eilanden zijn een paradijs op aarde. De azuurblauwe zee is overal. Er is altijd een strand vlakbij en het sociale leven bruist. Maar er wordt ook keihard gewerkt op de eilanden en niet in de laatste plaats in de advocatuur.
 
Telkens als ik vrienden in Nederland vertel dat ik hier harder werk dan ik in Nederland (op de ZuidAs) deed, krijg ik een wantrouwig opgetrokken wenkbrauw door de webcam-lens op Skype…
 
Tegelijkertijd is het juist de balans die maakt dat ik me hier helemaal op mijn plek voel. Je hoeft geen concessies te doen aan je carrière om een heel mooi leven te genieten. De diversiteit van de eilanden, de mensen die ze bewonen en de manier waarop vrije tijd wordt ingevuld, is fantastisch. Hetzelfde geldt voor het werk. Advocaten behandelen zeer gevarieerde zaken – denk aan beslaglegging op schepen, het bijstaan van internationale bedrijven in geschillen of expansie naar onze jurisdicties en financiering van hotelketens of overheidsbedrijven – en werken dagelijks samen met Europese en Amerikaanse fiscalisten, bankiers en advocaten van topkantoren.
 
Het zou zomaar kunnen dat dit niet strookt met wat je als lezer had verwacht. Die reactie zijn we wel gewend. Om die reden draaiden we onlangs de kennismaking met potentiële nieuwe collega’s om: zij konden zélf een kennismakingslunch of kop koffie inplannen met een kantoorgenoot naar keuze. Een team van vijf advocaten vloog daarvoor naar Nederland en werd aangevuld door kantoorgenoten van de Dutch Caribbean Desk in Amsterdam. De gedachte? Een overstap naar ons kantoor betekent ook echt een omslag in je leven. Voordat je besluit daadwerkelijk te solliciteren, wil je natuurlijk aftasten of dat iets voor je kan zijn. Het bleek een succes en ook na dit experiment blijven we dit soort informele kennismakingsmomenten bieden.
 
In dit blog krijgen kantoorgenoten op verschillende eilanden de gelegenheid inzage te geven op de verrassingen die ons werk en de plekken waar we wonen bieden. Dat herinnert ons aan dat de verscheidenheid, die nooit vanzelfsprekend wordt. Het zorgt dat we telkens rekening blijven houden met de verschillende culturen en visies in onze jurisdicties.
 
Ons advies: neem een voorbeeld aan de kandidaten die we spraken tijdens onze kennismakingsactie en neem initiatief, stel je vragen en toets je verwachtingen. Dan zou het zomaar kunnen dat je je beeld over wonen en werken als advocaat in de Cariben (positief) moet bijstellen!
 
Kristel van den Elzen werkte vijf jaar in Rotterdam en op de Zuidas bij een van de grote, internationale advocatenkantoren. Daarna verruilde ze Nederland voor Curaçao, waar ze woont en werkt als marketing manager voor alle vijf de vestigingen van VanEps Kunneman VanDoorne.
 
(Mr Online)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.