'Griekse belastingontwijking via Nederland'

NETHERLANDS - Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied.
 
Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.
 
Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma's, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.
 
SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier dinsdag over spreken in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen", zegt Merkies.
 
Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over het SOMO-rapport. "Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt. Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid", aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.
 
In een reactie laat Wiebes weten dat Griekenland zelf bedrijven kan aanpakken die misbruik maken van Europese regels om het betalen van dubbele belastingen te voorkomen. Athene kan informatie opvragen bij andere EU-landen, zoals Nederland, en indien nodig dan maatregelen treffen.
 
Wiebes wil niet ingaan op de specifieke voorbeelden in het rapport. Hij zegt wel dat rentes die vanuit een ander EU-land naar Nederland vloeien in ons land niet worden belast op basis van een Europese richtlijn die betaling van dubbele belasting moet voorkomen. Vermoedt een land dat daar misbruik van wordt gemaakt, dan zal Nederland alle informatie geven die nodig is om het misbruik tegen te gaan, aldus Wiebes. Op basis daarvan kan dat land besluiten bronheffing toe te passen. Daarnaast kan het land de aftrek van rente door bedrijven beperken.
 
Bron: ANP

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.