Vrijstelling verbruiksbelasting brandstof in Suriname ingetrokken

PARAMARIBO - Bedrijven die vrijstelling hadden op verbruiksbelasting bij de invoer van brandstof, hebben te horen gekregen dat deze is ingetrokken. De regering heeft het beleid over vrijstelling van verbruiksbelasting per 3 september gewijzigd.
 
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aan de oliemaatschappijen in een brief meegedeeld dat alle vrijstellingsbeschikkingen zijn ingetrokken. 
 
De minister deelt in het schrijven mee dat op basis van de Wet Verbruiksbelasting Motorbrandstoffen er restitutie kan worden verleend indien kan worden aangetoond dat deze vaartuigen buiten de Surinaamse wateren activiteiten hebben uitgevoerd. Om in aanmerking te komen voor restitutie dienen overgelegd te worden:
- Een verklaring van de ontvanger der Directe Belastingen waaruit blijkt dat het bedrijf geen betalingsachterstand heeft. 
- Een jaarverslag van een accountant waaruit blijkt hoeveel brandstof het bedrijf heeft verbruikt en waarvoor. 
- Een bewijs van betaling van accijns motorbrandstof. 
 
De oliemaatschappijen zullen op basis van de brief die zij van Financiën hebben ontvangen, voortaan de brandstofprijs aan de bedrijven, inclusief belasting factureren.
 
Ondernemers in de branche stellen dat deze maatregel een ernstige klap betekent voor de diepzeevisserij voor Surinaamse schepen die buiten de territoriale wateren hun bedrijfsactiviteiten ontplooien. Zij voorspellen een forse daling in het genereren van deviezen door het wegvallen van exporten. Ook visverwerkingsbedrijven stellen dat ze hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Gevreesd wordt dat 40 procent van de 6500 arbeidsplaatsen verloren zal gaan. 
 
Minister Hoefdraad zegt tegen Starnieuws dat de vrijstelling is opgeheven omdat deze chaotisch en corruptiegevoelig is. Dit is volgens de bewindsman een bron voor belastingontduiking. Er wordt gewerkt aan mechanismen om orde op zaken te stellen. De Staat raakt tientallen miljoenen aan inkomsten kwijt.
 
Bron: Starnieuws Netwerk Suriname

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.