Financiƫn-minister Aruba Bermudez bespreekt belastingen met IMF

ORANJESTAD — Financiën-minister Angel Bermudez vergaderde maandag met specialisten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en vertegenwoordigers van de Centrale Bank Aruba (CBA) over fiscale hervormingen.
 
Daarbij was vooral het invoeren van een nieuwe belastingvorm het onderwerp van gesprek.
 
Specialisten van het IMF wezen Bermudez erop dat twaalf omringende Caribische (ei)landen al een vorm van Value Added Tax (VAT) hebben ingevoerd. In Nederland wordt een dergelijke belasting ‘Belasting Toegevoegde Waarde’ (btw) genoemd. Het IMF gaf ook advies hoe fiscale hervormingen het Arubaanse belastingstelsel op internationaal niveau kunnen brengen.
 
Gecompliceerd
 
Maar Bermudez vindt een VAT een belastingvorm die gecompliceerd is en voor veel administratieve rompslomp zorgt. “We moeten kijken naar onze eigen situatie”, zegt hij in een persbericht. “Persoonlijk ben ik niet overtuigd dat dit systeem voor ons werkt.” Hij verwijst naar Curaçao, waar vier verschillende tarieven zijn geïntroduceerd binnen de VAT. “Op Aruba hebben we lang niet zo’n grote interne productie als daar, dus voor ons zou dat te gecompliceerd zijn.”
 
Sales Tax
 
Een vorm van Sales Tax ziet de minister wel zitten. Dat is een eenvoudigere vorm met minder administratie en veel effectiever in de uitvoering voor zowel commerciële partijen als consumenten, vindt Bermudez. Tijdens de vergadering is ook nog gesproken over een combinatie van de VAT en Sales Tax, die de Sales Tax Hybride wordt genoemd.
 
Geen besluit
 
Maar de minister heeft nog geen besluit genomen, hoewel er wel degelijk iets gaat veranderen. “Alle voorstellen en de discussie met mensen die bekend zijn met deze materie ga ik overdenken. Dan zal er uiteindelijk een conclusie worden gevormd voor een belastingvorm die optimaal is voor onze economie, onze gemeenschap en natuurlijk voor de schatkist van de regering.”
 
Werkgeversorganisatie Atia waarschuwde eerder al dat de onzekerheid over de fiscale hervormingen voor verwarring en frustratie in het bedrijfsleven zorgt en zo de economische groei kan belemmeren.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.