Jardim: FKP mag huurders geen ob in rekening brengen

WILLEMSTAD — Woningbouwstichting FKP is niet gemachtigd om omzetbelasting (ob) in rekening te brengen voor de verhuur van volkswoningen.
 
Dit stelde minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) gisteren in een brief aan de stichting E Hende, die zich inzet voor bewoners van FKP-woningen.
 
E Hende stapte begin dit jaar naar de media met de stelling dat FKP ten onrechte huurders, tot op de dag van vandaag, ob in rekening zou brengen. Volgens de stichting zou dit conform de wet niet mogen. Indertijd gaf FKP-directeur Arthur Con tegenover de Amigoe aan dat de woningbouwstichting zich aan de wet houdt. “Wij brengen alleen ob in rekening als wij dat ook hebben betaald. Wat de stichting volgens mij is vergeten, is dat de wet in 2012 werd aangepast. Wat wij nu heffen is achterstallige ob die niet is betaald. Ook heffen wij ob op enkele commerciële panden. Nogmaals, dit is volgens de wet toegestaan en daar houden wij ons aan.”
 
Maar in de brief van Jardim wordt E Hende in het gelijk gesteld. Zowel na de wetsaanpassing in 2012 als daarvoor, kon de FKP geen ob in rekening brengen voor de verhuur van volkswoningen. “Per 1 januari 2012 is de Landsverordening Omzetbelasting gewijzigd. (…) Hierdoor is de langdurige verhuur van onroerende zaken, welke zijn ingericht, bestemd en door huurder worden gebruikt voor permanente bewoning, vrijgesteld voor de omzetbelasting. Hierdoor is vanaf 1 januari 2012 geen omzetbelasting verschuldigd over de huur die door FKP in rekening wordt gebracht aan huurders van de volkwoningen.”
 
Over de periode vóór 2012 stelt de minister dat indertijd gekeken werd of er sprake was van bedrijfsvoering of van vermogensbeheer bij de verhuurder. “Hierbij is als uitgangspunt gehanteerd dat in dit geval sprake was van vermogensbeheer door de overheid, in dit geval FKP, daar de beheersdaden werden uitgevoerd door FKP.” Dit houdt in dat ook over deze periode geen ob in rekening kon worden gebracht voor de verhuur van volkswoningen.
 
In zijn brief van 16 mei jl. benadrukte Jardim dat, indien een factuur of document wordt uitgereikt waarop een bedrag aan ob wordt vermeld dat niet volgens de wet verschuldigd is, deze belasting op dat moment verschuldigd wordt en deze dient te worden afgedragen. “Maar de mogelijkheid bestaat dat hiervoor restitutie kan worden aangevraagd”, benadrukt de minister.
 
Voor E Hende is de brief van Jardim een steuntje in de rug. De stichting stelt dat tal van huurders nu de te veel betaalde ob terug moeten krijgen. Zij wijst erop dat sinds 2008 de FKP haar huurders heeft geattendeerd op een ob-schuld, die zij bij haar hadden uitstaan vanaf 2000. Vanwege een administratieve fout zou dit indertijd niet in rekening zijn gebracht. De stichting constateert nu dat FKP-huurders nooit ob hadden hoeven betalen en dat zij het te veel betaalde geld nu terug moeten krijgen.
 
Bron: Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.