Nederland voor Europese rechter vanwege 18,5 miljoen aan douanerechten

DEN HAAG - De Nederlandse overheid moet zich voor het Europees Hof verantwoorden voor het niet afdragen van 18,5 miljoen euro aan douanerechten. De Europese Commissie heeft de zaak aangedragen, zo maakt de Commissie op donderdag bekend.
 
Ook het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn voor de Europese rechter gesleept, voor het niet over de brug komen met respectievelijk 2,7 miljoen en 2,1 miljoen euro aan douanerechten.
 
In het geval van Nederland betreft het de import van melkpoeder en rijst uit Curaçao in de periode 1997 tot 2000 en grutten en rijstproducten uit Aruba in 2002-2003. De goederen werden uitgevoerd met zogenoemde EUR.1-certificaten. Deze geven recht op korting of kwijtschelding van douanerechten en mogen alleen worden gebruikt tussen landen waarmee de EU tweezijdige vrijhandelsovereenkomsten heeft gesloten.
 
Volgens Brussel heeft Nederland deze certificaten oneigenlijk gebruikt voor de overzeese gebieden. De Commissie begon al in 2013 een procedure over deze kwestie. Nederland werd in oktober 2014 door de Commissie op de hoogte gesteld van de veronderstelde misstanden.
 
Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt dat ze heeft kennisgenomen van het besluit van de Commissie om naar het Hof te gaan en dat ze verzoekschrift dat zij zullen indienen af wachten alvorens een eventueel verweerschrift op te zullen stellen.
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.