Accountancy nog plat na orkaan op Sint Maarten

PHILIPSBURG - Het lokale bedrijfsleven op Sint Maarten ligt nog grotendeels plat. Ook de accountantskantoren zijn nog buiten werking, meldt accountant.nl.
 
Niemand zou weten hoe het moet met de sluiting van het fiscale boekjaar op 30 september en er is vooralsnog geen uitzicht op herstel van werkzaamheden.
 
‘Sint Maarten is nog onbereikbaar, er is geen elektriciteit en telefoonverkeer is nauwelijks mogelijk’, vertelt zegt Christiaan Smorenburg, accountant bij EY op Curaçao en voorzitter van de lokale accountantskoepel op de Nederlandse Antillen DCAA (Dutch Caribbean Accountants Association). Hoewel er hard gewerkt wordt om verbindingen op het eiland te herstellen, heeft Smorenburg nog geen contact gehad met deze vestigingen of met accountants ter plaatse. Telefoons worden niet opgenomen of lijnen geven geen gehoor. “We kunnen er niet eens komen”, zegt Smorenburg. “Ik heb wel een paar verzekeraars gesproken die erheen zijn gegaan om de schade op te nemen.”
 
Hoe het moet met de afsluiting van het fiscale jaar op 30 september zou volgens Smorenburg niemand weten en de gevolgen voor controleplichtige bedrijven op Sint Maarten die hun boeken niet op tijd kunnen afsluiten zijn evenmin bekend. Smorenburg. “Geen idee hoe het daar verder moet met het toezicht en de naleving van de regels. De AFM heeft er niets te vertellen, want Sint Maarten is een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Financieel toezicht valt onder de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. Maar op Sint Maarten functioneert ook die centrale bank niet meer.”
 
Alle grote accountantskantoren hebben vestigingen op de Nederlandse Antillen, maar alleen KPMG, PwC, BDO en Baker Tilly zitten op Sint Maarten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.